Arbeidsrecht

Arbeidsrecht

Bij arbeidsrecht moet je onder andere denken aan proeftijd, ontslag, reorganisatie, het maken en beoordelen van arbeids- en beëindigingsovereenkomsten, personeelsregelingen, concurrentie tijdens en na afloop van de arbeidsovereenkomst en zieke werknemers.

Amber Legal staat zowel werkgevers als werknemers bij. Hierdoor bekijkt Amber Legal alle zaken vanuit de verschillende invalshoeken. Dit houdt je scherp en leidt tot oplossingen voor de lange termijn.

Wil je weten wat Amber Legal voor jou kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

 

Voorbeelden van arbeidsrechtelijke onderwerpen waar Amber Legal veel ervaring mee heeft, zijn:

  • Individueel en collectief ontslag via het UWV of de kantonrechter
  • Ontslag op staande voet
  • Concurrentie- en relatiebedingen
  • Maken en beoordelen van overeenkomsten en (collectieve) regelingen
  • Loonvorderingen
  • Zieke werknemers en re-integratie
  • Flexibele arbeidsrelaties
  • Overeenkomst van opdracht: mogelijkheden en risico’s
  • Cao
  • Ondernemingsraden
  • Overnames, bedrijfsbeëindiging en faillissement in relatie tot de arbeidsovereenkomst

 

Arbeidsovereenkomst

In een arbeidsovereenkomst staan de afspraken tussen werkgever en werknemer. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, hoeft een arbeidsovereenkomst niet op papier te staan. Binnen één maand nadat de werknemer begint met werken, moet er wel duidelijkheid zijn over de voorwaarden waarop de werknemer het werk doet. Om verwarring en discussie te voorkomen, is een schriftelijke arbeidsovereenkomst me verwijzing naar een cao daarom altijd een goed idee.

 

Concurrentie- en relatiebeding

Een concurrentie- of relatiebeding beschermt de belangen van de werkgever. Tegelijkertijd beperkt het de werknemer in zijn mogelijkheden na uitdiensttreding. Dit laatste zorgt ervoor dat beperkende bedingen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet zomaar mogelijk zijn. Ook moet goed nagedacht worden over de verhouding tussen de bescherming van de werkgever en de beperking van de werknemer. Dit moet afgestemd zijn op de (persoonlijke) omstandigheden van de werkgever en de werknemer.

 

Beëindigingsovereenkomst

In veel situaties biedt een beëindiging met wederzijds goedvinden voor zowel werkgever als werknemer een oplossing. Als er een beëindigingsovereenkomst wordt gesloten, is een procedure bij het UWV of de kantonrechter niet nodig. Dit scheelt risico’s, tijd en geld.  Een beëindigingsovereenkomst is maatwerk. De overeenkomst moet afgestemd worden op de reden van beëindiging en op de (persoonlijke) omstandigheden van werkgever en werknemer. Alleen op die manier kunnen vervelende discussies achteraf voorkomen worden.

 

Ontslag op staande voet

Het ontslag op staande voet is een vergaand middel. Er is geen beoordeling door het UWV of de kantonrechter en er wordt geen opzegtermijn in acht genomen. Het ontslag werkt onmiddellijk en heeft vergaande gevolgen voor de werknemer. Om die reden mag een ontslag op staande voet alleen in bijzondere gevallen gegeven worden. Het is daarom belangrijk om een goede afweging te maken en altijd vooraf te overleggen met een specialist op dit gebied. Omdat hoger beroep mogelijk is geworden, zijn de risico’s voor de werkgever vergroot.

Staat jouw onderwerp er niet tussen? Neem gerust contact op en Amber Legal helpt je verder.